З Днем студента

З Днем студента

неділю, 20 березня 2022 р.

Для учнів групи № 3!

 

ІІІ. Охорона праці

 3.1.Техніка безпеки при виконанні ремонтних робіт та обслуговування в електроустановках.

 

До технічних заходів, які необхідно виконувати при роботах в електроустановках, відносять : виконання необхідних відключень і вживання заходів , які виключають подавання напруги до місця роботи внаслідок помилкового або самовільного вмикання комутуючої апаратури ; вивішування необхідних плакатів ; вмикання заземлюючих ножів або приєднання переносних заземлень після перевірки відсутності напруги на струмоведучих частинах , на які повинно бути накладене заземлення ; огородження робочого місця. При необхідності огороджують струмоведучу частину , яка залишилась під напругою до або після накладення заземлень в залежності від місцевих  умов.

В електроустановках напругою вище 100 В  з усіх боків , звідки може бути подана напруга на місце роботи  , при відключенні повинен бути видимий розрив  , який здійснюється відключенням роз’єднувачів , відокремлювачів і вимикачів навантаження без автоматичного вмикання їх за допомогою пружин , встановлених на самих апаратах . Видимий розрив утворюють , знявши запобіжники або від’єднавши їх , а також знявши шини і проводи .

Трансформатори напруги і силові трансформатори відключаються з обох боків , для того , щоб уникнути зворотню трансформацію. Для запобігання

помилкового  або самовільного вмикання комутаційних апаратів виконують такі заходи :

ручні приводи у відключеному положенні  і стаціонарні огородження запирають на механічний замок;

у приводів комутаційних апаратів , які мають дистанційне керування , відключають силові кола  і кола оперативного струму;

у вантажних і пружинних приводів вмикаючий вантаж або пружини приводять в непрацюючий стан.

В електроустановках напругою до 1000 В в залежності від конструкції зачиняють рукоятки або дверцята шафи , вкривають кнопки , встановлюють між контактами  ізолюючі накладки, від’єднують кінці проводів від вмикаючої  котушки. Відключене положення апаратів з недоступними  для огляду контактами  визначається перевіркою відсутності напруги.

На приводах ручного і ключах дистанційного керування  комутаційної апаратури вивішують забороняючи плакати « Не вмикати. Працюють люди»,  а на повітряних і кабельних лініях  -  «Не вмикати. Робота на лінії». В залежності від місцевих умов  і характеру роботи не відключені струмоведучі частини, доступні для ненавмисного дотикання на час роботи, огороджують щитами екранами з ізоляційних матеріалів, ізолюючими накладками або встановлюють  спеціальні пересувні огородження.

У ВРУ робоче місце огороджують канатом з вивішеними на них плакатами «Стій. Напруга», зверненими всередину огороджуємого простору. На конструкціях, по яким дозволено  підійматись, вивішують плакат «Працювати тут», на сусідніх – «Не влізай. Вб’є!». На всих підготовлених робочих місцях після накладення заземлення і огородження робочого місця вивішують плакат «Працювати  тут».

Під час роботи забороняється пересувати або знімати плакати і встановлені тимчасові огородження, а також проникати  на територію огороджених  дільниць.

Відсутність напруги перевіряють між всіма фазами, кожною фазою і землею, кожною фазою і нульовим проводом. Для перевірки відсутності напруги на електроустановках до 1000 В використовують двополюсні  і однополюсні вказівники напруги. Не дозволяється використовувати контрольні лампи, тому що при помилковому вмиканні на 380 В вони  можуть вибухнути і травмувати персонал електричною дугою і осколками . Однополюсні вказівники використовують при  перевірці схем вторинної комутації, визначення фазного провода і його під’єднання до електролічильників.

Для перевірки відсутності напруги в електроустановках вище 1000 В використовують вказівник напруги. Він складається з робочої і ізолюючої частин, а також рукоятки. У робочу частину входять контакт – наконечник, газорозрядна лампа і конденсатори. Ізолююча частина представляє собою пригвинчені один до одного ізоляційні  трубки. Перед використанням вказівники напруги  попередньо перевіряють  на  струмоведучих частинах, які знаходяться під напругою. Для перевірки вказівників напруги на 10 кВ використовують мегомметр на 2500 В або підносять їх до свічок працюючого автомобільного двигуна. Дозволяється попередня перевірка вказівників в іншій електроустановці, але використовують їх , якщо вони не підлягали поштовхам або ударам.

При перевірці відсутності напруги в електроустановках з телескопічної вишки або з дерев’яних і залізобетонних опор 6 – 20 кВ вказівники заземлюють мідним проводом перерізом не менш ніж 4 мм2  зі спеціальним кільцевим наконечником з листової  міді, який закріпляється у різьбовому роз’ємі  між робочими і ізолюючими частинами.

На повітряних лініях електропередач відсутність напруги перевіряють безконтактним вказівником напруги, дія якого заснована на електростатичній індукції. Вказівник видає перервний світловий сигнал, частота якого збільшується по мірі наближення  до струмоведучих частин, які знаходяться під напругою. Він має вбудований пристрій перевірки його справності, джерело живлення і зарядний пристрій.

Відсутність напруги в електроустановках 35 кВ і вище перевіряють за допомогою ізолюючої штанги. Якщо при де - кількох її дотиканнях до струмоведучих частин не спостерігається іскріння і потріскування, напруга відсутня.

В РУ використовують пристрої, які сигналізують про відключений стан апаратів : блокуючи пристрої, постійно увімкнені вольтметри, стаціонарно підключені індикатори напруги. Ці пристрої є допоміжними засобами, на основі показників або дії яких не допускається робити  висновки про відсутність напруги. При сигналізації таких пристроїв про наявність напруги не потрібно наближатись  до цього електрообладнання та необхідно негайно сповістити оперативному персоналу або диспетчеру.

Накладення заземлень виконують для захисту працюючих від ураження електричним струмом у разі помилкової подачі напруги до місця роботи. Для заземлення  використовують  спеціальні стаціонарні заземляючі  ножі або  переносні заземлення. Переносні заземлення спочатку приєднують  до землі, а потім накладають на струмоведучі частини. Знімають їх у зворотньому порядку. В електроустановках напругою вище 1000 В переносні заземлення накладають з використанням  ізолюючих штанг.

Після виконання всих вказаних технічних заходів вивішують приписуючі і  попереджувальні плакати , огороджують при необхідності робочі місця і струмоведучі частини, які залишились під напругою.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар